stf

En till Möckelnföreningarna webbplats

För DIN säkerhet! – Överlevnadsråd, krisberedskap och krisinformation från Försvarsutbildarna.

Vad kan du göra före och under en krissituation för att minska de negativa konsekvenserna för dig och din familj? Hur ska du hantera en situation när det inte kommer vatten ur kranen? Ljuset inte tänds, mobilen är död och internet har slutat att fungera? Vilken information kan man lita på?

För din säkerhet! är en informationsträff där du får möjlighet att lära dig mer om vad du själv kan förbereda för att klara dig och din familj vid en kris i samhället. Under kvällen går våra erfarna utbildare från Försvarsutbildarna, Lennart Karlsson och Kim Kimreus, igenom informationssäkerhet, krisberedskap, krisinformation samt överlevnad och första förband. Vi får veta vad som bör finnas i krislådan hemma. Det handlar om hur man klarar sin vardag när allt inte fungerar som vanligt. STF Karlskoga Degerfors vill medverka till att både medlemmar och icke medlemmar ska få denna kompetens.

Plats: Karlskoga Folkhögskola, aulan

Tid: kl 17.30 registrering, kaffe och smörgås, risk för kö!

       kl 18 – 21 föreläsning inkl bensträckare .  Ingen avgift för föredrag eller fika

Anmälan via web senast 15/10 till    lennart.karlsson@forsvarsutbildarna.se

Uppge: Karlskoga: för- och efternamn. e-post och ev. specialkost

Den som inte har tillgång till internet kan be om hjälp via sms till: Annie 072/702 86 77 eller

Ingvar 070 / 378 70 95

Brattforsheden – en natur- och kulturupplevelse

En härlig utflykt som tar nästan hela lördagen i anspråk. Här får du ditt lystmäte av natur och kultur!

Vi blir guidade i Brattfors kyrka och Brattfors hytta innan vi beger oss några kilometer söderut till det unika Krigsflygfält 16 – det bäst bevarade av alla de krigsflygfält som anlades under 2:a världskriget. Sedan är det dags att plocka fram lunchkorgen för en matbit i det fria innan vi ger oss in i Kittelfältes fascinerande natur med sina många dödisgropar. Här provar vi på en kortare vandring på c:a 3,5 km som exempel på det omfattande ledsystemet på flera mil som finns i området. Vi passerar under vår vandring det unika brandfältet.

Samling för samåkning sker vid Jannelundstorget i Degerfors kl. 09.00 och vid Bregårdsskolans parkering kl. 09.15. Du måste anmäla dig till Jan-Ove Beckman, 070-204 47 21 eller till Anders Jonsson, 070-653 42 33 senast 4 april. Avgiften är 40 :- för de tre guidningarna.

Välkommen!

Rönningshyttan i blåsippetider

Vi inbjuder till en vårkväll med STF Karlskoga-Degerfors i den vackra naturen vid Rönningshyttan. Förutom blåsipporna, den vackra naturen lockar kanske en tipspromenad på knappt två km utefter STF-slingan. Slingan går på ömse sidor om Holmsjöbäcken och bäckens porlande, gammelskogen och resterna av den gamla flottningsrännan upplever du under promenaden. Det medhavda kaffet och smörgåsarna smakar sedan got på Ölens strand medan vi väntar på dragning av vinnarna i tipspromenaden. Åk Kosia och sväng in mot Ölsdalen 4, från Ölsdalen följer du skyltning mot Rönningshyttan. Välkommen stora som små!

Hela STF bakar!

Under årens lopp har föreningen Berget diskuterat möjligheterna att kunna använda den gamla Bakerstugan för att baka flera sorters bröd, engagera flera personer i bakningen och erbjuda gäster att prova på tunnbrödsbakning. Genom Leader-projektet Bakerstuga har detta blivit möjligt. Naturligtvis är det tunnbrödsbakningen som står i centrum och nu har du möjlighet att prova på detta! Bakningen tar c:a tre timmar för en grupp på 10 personer. Tid för två grupper är bokad – 5 april dels kl. 10.00 och dels 14.00

100:- är avgiften och då får du med dig 6 st stora runda brödkakor hem!
OBS! Anmälan senast 30 mars till Berndt Hornelid, 070-353 69 52 eller Ingrid Bengtsson, 0586-921 18

Wermlands Brygghus i Kristinehamn

Det bubblar, jäser och skummar för fullt i mikrobryggeriet Wermlands Brygghus i Kristinehamn, som har sitt öl i sortimentet på tretton systembolag i Värmland som starköl. Dessutom finns lättölet och folkölet i ett 30-tal dagligvarubutiker. Vi får en visning av brygghuset, genomgång av processen samt provsmakning av Wermlands lättöl med tilltugg. Du kan också köpa lättöl, ölglas, T-shirts mm.
150:- för medlem i STF, 170:- för icke medlem.
Samling för samåkning på Jannelundstorget i Degerfors kl. 17.15 och Bregårdsskolans parkering vid E 18 kl. 17.30
OBS! Anmälan till Margareta Andersson, 070-779 64 11 senast 15 mars.

 

Lyssna på ugglors läten uppe i Kilsbergen

Vårens traditionella kväll med lyssning efter ugglors läten genomförs som tidigare år i samarbete med Karlskoga Naturskyddsförening. Vi hoppas på en riktig familjeaktivitet – fredagsmys med ugglor i Svinsjöstugan! Vilken uggla är det som hoar därute i mörkret? Barn och vuxna i alla åldrar är välkomna på en liten promenad i närheten av stugan för att lyssna efter ugglor.
I stugan brinner en skön brasa att värma sig vid. Varm moch skön klädsel rekommenderas. Välkommen!

Samling för samåkning vid Sjöviksplan kl. 17.30 eller samling direkt vid Svinsjöstugan kl. 18.00

Visafton på Berget i Degerfors

Vissångaren Roine Lindström har över 30 års erfarenhet av välsjungande! Hans repertoar sträcker sig från Bellman över Evert Taube, Dan Andersson, Gunde Johansson till Cornelis Vreeswijk. Han har gjort flera turnéer i syd- och Mellansverige och har även uppträtt i radio och TV. Vi kommer att få njuta av visor från Bellman till nutid.

”Veboa” på Berget i Degerfors

Så in i Norden

Mats Grimfoot, som tidigare haft uppskattad bildvisning hos oss, återkommer med ett nytt spännande program med titeln ”Så in i Norden” – en föreläsning och bildvisning om vår nordiska omgivning. Vi får vara med om en resa både i natur och stadsmiljö från Alvaret på Öland till Nordnorge och dess karga miljö.
Välkommen till en ny givande stund med Mats Grimfoot!

Karlskoga folkhögskola, aulan

Mitt liv med Alfred Nobel

Under snart 12 år har Peter Sundh personifierat vår store uppfinnare och industriman Alfred Nobel – en fascinerande framställning som många av oss haft förmånen att få uppleva. Men hur är det då? Hur klarar man denna krävande uppgift med aldrig sinande inlevelse? Blir man inta Alfred Nobel även privat? Detta och mycket mer får du svar på, när Peter Sundh på ett mycket underhållande och lättsamt sätt kommer att berätta om sitt liv med Alfred Nobel.

Karlskoga folkhögskola, aulan

Mulles Loppis

Mulles Loppis startade 1996-97 som ett helt privat hjälpprojekt av syskonen Dahlsberg i Degerfors. Sedan 2005, då man startade i den första butikslokalen, har verksamheten vuxit på ett närmast succéartat sätt. David Hägglund och Lillemor Persson, nyss hemkomna från en av de många hjälpresorna till Lettland, kommer till oss och berättar om hur det startade, hur verksamheten har utvecklats och vad man tror om framtiden.

Karlskoga folkhögskola, aulan