Örebro Rättighetscenter

Örebro Rättighetscenter Evenemangsida

Stina Wollter – Kropp, konst och motstånd

En föreläsning om skapande, livslust och ett motstånd i kroppen buret. Stina Wollter beskriver de invasioner och den press som vi människor utsätts för och hennes egen väg till- och strategier för – motstånd och överlevnad.

Stina Wollter, en konstnär, pedagog, författare och kroppsaktivist som tar fighten för allas rätt att få vara sig själva och fylla sin plats på jorden. Stinas Instagramkonto har idag över 200 000 följare och det har blivit en fredad plats, en slags community där människokärlek, en stöttande ton, kreativa verktyg, allvar och humor blandas och delas.

Föreläsningen beräknas ta ca 2 timmar och efteråt finns Stinas bok att köpa och få signerad.

Föreläsningen är teckenspråkstolkad.

Lördag 22 februari, 15.00
Stora salongen, Kulturhuset Sjöängen

Biljettpris: 225 kr

Arrangör: Tankarnas Trädgård, Askersunds kommun och Örebro Rättighetscenter.

How to resist

A visual lecture that demonstrates the importance of resisting and challenging norm compliant culture: from white norms to body norms to the gender norms we all conform to on a daily basis.
Del LaGrace Volcano is an artist and social justice activist that has been queerly provoking mainstream hetero-cis-normative culture for 40 years. HOW TO RESIST is designed to challenge all who attend to reflect upon the unquestioning compliance our institutions have programmed us to perform. No matter how radical or progressive you think you are Volcano will ask you to think again!
Come and learn how to be/come part of the solution rather than part of the problem our species and planet are confronting today.

En visuell föreläsning som visar på vikten av att motstå och utmana den normbekräftande kultur vi lever i: från vithetsnormer till kroppsnormer och till de könsnormer vi alla följer dagligen. Del LaGrace Volcano är konstnär och aktivist och har på olika sätt provocerat den heterocisnormativa kulturen i 40 år. HOW TO RESIST är utformad för att utmana alla som deltar i att reflektera över den obestridliga konformitet vi är programmerade till. Oavsett hur radikal eller progressiv du tror att du är, Volcano kommer att be
dig att tänka om!

OBS, föreläsningen hålls på engelska.

Fri entré! Varmt välkomna!

Diskrimineringslagen – fokus funktionsnedsättning

Varmt välkommen på föreläsning om diskrimineringslagens skydd för de av oss med funktionsnedsättning.

Under föreläsningen går vi igenom hur diskrimineringslagen fungerar och vad som ingår i diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning. 2015 kom det en ny diskrimineringsform med namn bristande tillgänglighet. Formen stärker skyddet för personer med funktionsnedsättning. Men vad innebär bristande tillgänglighet egentligen enligt lagen? Vi reder ut begreppen!

Under passet lyfts också vilka normer, stereotyper och fördomar som finns kopplat till funktionsnedsättning.

Föreläsare är Stina Odlingson, utbildningsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Onsdag 20 november kl 16.00
Karlskoga Bibliotek

Fri entré! Varmt välkomna!

Ung, kär och homosexuell i Afghanistan

Unikt samtal om homosexualitet och vänskap i Afghanistan. Ett samtal där man får veta mer om vad det innebär att vara flykting med hbtq-bakgrund.

Samiaullah och Abdolah från Afghanistan träffades i skolan och blev snabbt bästa vänner. När sedan Abdolah fann mod och berättade för sina klasskompisar om hans homosexualitet var det många som vände honom ryggen. Kvar stod hans heterosexuella kompis Samiaullah. Samiaullah hade tidigare haft en vän i Afghanistan som också var homosexuell och som förlorade sin syster för att hans familj ville försvara sin heder. Eftersom Abdolah och Samiaullah nu befann sig i Sverige bemötandet av hbtq-personer är mycket mer positivt bestämde sig Samiaullah att göra tvärtemot de andra. Han ville stå upp för sin kompis och alla människors rätt att få bestämma själv vem man vill vara tillsammans med.

 

HBTQI – Samhällsnormer, diskriminering och språk

ABF Örebro Län i samarbete med Örebro rättighetscenter bjuder in till en kunskapshöjande och interaktiv studiecirkel kring temat HBTQI i Karlskoga under 4 tillfällen i september. datum för träffar är: 17/9, 24/9, 1/10 och 8/10.

Vad är kön, egentligen?

Vad är sexuell läggning egentligen?

Hur hör kön och sexuell läggning ihop enligt samhällets normsystem trots att de egentligen är helt skilda?

Innehåll: Identitet, normer generellt, hetero- och cis-normer, diskriminering av HBTQI personer. Vi undersöker hur språk och ordval formar vår världsbild och bidrar till, samt hindrar att, alla människor blir inkluderade i samhället.

Cirkelledare: Stina Odlingson, utbildningsansvarig på Örebro Rättighetscenter. Hon har varit aktiv i arbetet för de mänskliga rättigheterna i över 10 år och i sin aktivism haft extra fokus på HBTQ-rättigheter. Hon har skrivit en kandidatuppsats i retorik kring de kluster av ordval som svenska vs. ryska medier använder för att framställa HBT-samhället.

Du anmäler dig här: https://www.abf.se/arrangemang/orebro-lan/orebro/samhalle-politik-fackligt2/hbtqi—samhallsnormer-diskriminering-och-sprak/anmalan/

HBTQI – Samhällsnormer, Diskriminering och språk

Vad är kön, egentligen? Vad är sexuell läggning, egentligen? Hur hör kön och sexuell läggning ihop enligt samhällets normsystem trots att de egentligen är helt skilda?

Under studiecirkeln belyses olika identiteter som faller under begreppet HBTQI. Vi undersöker hur normer generellt, och hetero-och cis-normer i synnerhet, hör ihop med diskriminering av HBTQl-personer.

Vi undersöker också hur språk och ordval formar vår världsbild och bidrar till, samt hindrar att, alla människor blir inkluderade i samhället.

Cirkelledare är Stina Odlingson,
utbildningsansvarig på Örebro Rättighetscenter. Hon har varit aktiv i arbetet för de mänskliga rättigheterna i över 10 år och i sin aktivism haft extra fokus på HBTQ-rättigheter. Hon har dessutom skrivit sin kandidatuppsats i retorik kring de kluster av ordval som svenska vs. ryska medier använder för att framställa hbt-samhället.

Anmälan görs endast via denna länk: https://www.abf.se/arrangemang/orebro-lan

Frågor kring studiecirkeln skickas till stina.odlingson@rattighetscenter.se

Vår antirasistiska framtid – kunskapskonferens

Antirasism handlar i grunden om att vara för något. Att vara för ett samhälle som präglas av inkludering, framtidstro och respekt för mänskliga rättigheter. Hur kan vi jobba med antirasism inom folkbildningen?

ABF Örebro och Örebro Rättighetscenter bjuder in till en kunskapskonferens om antirasistiskt arbete för att ge inspiration och fler verktyg till verksamma inom studieförbund, folkhögskolor och föreningar i Örebro. Dagen kommer ge kunskap om mänskliga rättigheter, diskrimineringslagstiftningen samt ge praktiska tips på hur ni kan arbeta med antirasism i praktiken.

Datum: 25 oktober 09.00-15.30
Kostnadsfritt! Vi bjuder på lunch.
Evenemanget kommer skrivtolkas, syntolkas och tolkas till svenskt teckenspråk!

Schema för dagen:

9.00-9.15: Introduktion

9.15-10.45: När värdering blir diskriminering – Hanna Gerdes

10.45-11.00: Rast

11.00-12.00: Diskrimineringsombudsmannen och Örebro Rättighetscenter

12.00-13.00: Lunch

13.00-14.00: Antirasism i praktiken – Make Equal

14.00-14.15: Fika

14.15-15.00: Antirasism i praktiken – Make Equal.

15.00 Avslutning

Kunskapskonferensen är kostnadsfri. Anmälan sker via länk nedan, sista anmälningsdag är den 18 oktober. En avgift på 300 kronor tas ut vid utebliven närvaro eller för sen avanmälan. Avanmälan sker senast 22 oktober.

Anmäl dig här: https://www.abf.se/arrangemang/orebro-lan/orebro/samhalle-politik-fackligt/var-antirasistiska-framtid/

Vid anmälan ange följande i kommentarsrutan:
Specialkost
Behov av teckenspråkstolk, syntolk eller skrivtolk
Vilken organisation/förening/studieförbund du kommer ifrån

Specialkost och särskilda behov är känsliga uppgifter enligt GDPR och du ansvarar själv för vilka uppgifter du delar med dig av.

För mer information eller frågor kontakta:

Nina Norén, 0706013870, nina.noren@abf.se
Petra Elb, 019-184017, petra.elb@rattighetscenter.se

Konferensdagen är en del av Mänskliga rättighetsdagar i Örebro.

Visa mindre

Utvalt

Föreläsning: Diskrimineringslagens skydd för HBTQI-personer

Svensk lagstiftning har gått från att bedöma HBTQI-personer som kriminella till att utlova ett särskilt skydd mot diskriminering. Men särskiljande lagstiftning och problematiska normer lever kvar ändå och detta leder till orättvis behandling än idag.

Hur skyddar lagen HBTQI-personer? Vad är diskriminering och hur hänger det ihop med normer? Vilka rättigheter har du som utsätts?

Julia Leanderson, verksamhetsutvecklare vid Örebro Rättighetscenter, redogör för diskrimineringslagens skydd och reder ut begreppen. Passet varvas med diskussion där du som åhörare får lufta dina tankar.

Tid: Onsdag 5 december kl 16.00
Plats: Karlskoga Bibliotek

Fri entré! Varmt välkomna!

Föreläsningen är en del av föreläsningsserien ”Hbtqi – kunskap, porträtt och kamp” som arrangeras av Örebro Rättighetscenter, ABF Örebro län och Karlskoga bibliotek.

Läs mer om eventet på Facebook genom att klicka HÄR!

Föreläsning: Han, hon, hen, den, vem? Det är jag!

”Kedjorna brast. Alla kedjor jag lindat runt mig brast en efter en. Tills jag en dag stod där och insåg att om jag inte gjorde någonting så skulle jag gå under fullständigt. Jag lyfte luren och ringde efter hjälp.”

Alexandra Zoffmann berättar om sina erfarenheter av att födas in i fel kropp. Om sina försök att lära sig leva med och acceptera och anpassa sig efter kroppen och vilka konsekvenser det höll på att få för henne. Hon vill berätta om hur det kändes när hon äntligen insåg det fruktlösa i sin kamp och flyttade fokus. Hon vill berätta om trångsynthet, vidsynthet och människans fantastiska förmåga till att hjälpa, stötta och finnas till för varandra.

Tid: Onsdag 21 november kl 18.00
Plats: Karlskoga Bibliotek

Fri entré! Varmt välkomna!

Föreläsningen är en del av föreläsningsserien ”Hbtqi – kunskap, porträtt och kamp” som arrangeras av Örebro Rättighetscenter, ABF Örebro län och Karlskoga bibliotek.

Läs mer om eventet på Facebook genom att klicka HÄR!

Föreläsning: Frågor och funderingar kring hbtqi

Kom på en kunskapshöjande träff där Pell Uno Larsson öppnar upp för samtal om ämnen som identitet, normer och sexuell läggning. Med mångårig erfarenhet, bland annat som legitimerad sjuksköterska och engagerad i RFSL:s förbundsstyrelse, har Pell Uno gedigen kunskap inom området.

Ta med dina frågor och funderingar till en träff där alla personer och alla frågor är välkomna!

Tid: Onsdag 19 september kl 16.00
Plats: Karlskoga Bibliotek

Fri entré! Varmt välkomna!

Föreläsningen är en del av föreläsningsserien ”Hbtqi – kunskap, porträtt och kamp
som Örebro Rättighetscenter arrangerar tillsammans med ABF Örebro län och Karlskoga bibliotek.

Läs mer om eventet på Facebook genom att klicka HÄR!