Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlagGräsmattor och sandstränder är mindre lämpliga för boule.

Kloten är oftast av stål och har en tillåten diameter mellan 70,5 mm – 80 mm och har en tillåten vikt på mellan 650 g – 800 g. Det finns både ”hårda” och ”mjuka” klot.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Boule

INNE-BOULE  spelas med läderbollar på hårt golv, reglerna är de samma.

Så här spelar man

Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men vanligen flera år innan en spelare behärskar alla taktiska och tekniska finesser.

Boule är en utpräglad precisionssport som spelas i:

• trippel (tre mot tre)
  • dubbel (två mot två)
  • singel (en mot en)

I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har spelarna tre klot vardera. Kloten är av metall och spelet sker på grus.

Kloten spelas mot en liten målkula (lillen) och de av lagets klot som är placerade närmare lillen än motståndarnas bästa klot är poängklot.

Spelet inleds med lottning om vilket lag som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann lotten ritar en ring i gruset och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Omgången spelas från ringen och det är det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot. I vilken ordning laget spelar sina klot avgör spelarna själv. Det finns alltså ingen speciell turordning utan vanligen avgör den uppkomna situationen vem i laget som spelar.

När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och poängen räknas innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till 13 poäng vinner.

Källa: www.svenskboule.se/borjaspela/Saharspelarman/