Lyckad Hembygdssväng

 

Skam den som ger sig! Karlskoga Motorweteraner gjorde lördagen den 20 maj ett nytt tappert försök att få igång Velodromrallyts efterföljare Hembygdssvängen och det med ett mera lyckat resultat än premiäråret 2015.

I år hade man, för att få ytterligare anknytning till namnet, inlett ett samarbete med ett antal hembygds- och bygdegårdar längs vägen, vilket fungerade riktigt bra.

Färden gick via Kosia och Knutsbols hembygdsgård till Smältarbyggningen i Degerfors och därifrån till Linnebäck dess bygdegård, där många fick det kämpigt med 50-kilosvikten.

Sedan fortsatte man till Mossfeldts i Vassgårda och vidare till Kristinehamns hembygdsgård. I Kristinehamn intogs också en uppskattad lunch på Restaurang Träslottet innan sista kontrollen i Björneborg och målgång vid Karlskoga hembygdsgård.

De olika kontrollerna bestod dels av frågor dels av praktiska uppgifter och den som  klarade det hela bäst var Per-Göran Larsson från Storfors med 13 rätt. Sven Göransson, Degerfors blev tvåa med 11 rätt, lika många som trean Eva-Britt Persson och fyran Leif Leander, båda från Karlskoga.

Tio rätta vardera hade Jan Henriksson, Kil på femte plats, Lennart Persson, Karlskoga, sexa, Roland Stålhammar, Väse, sjua, Karl-Erik Larsson Karlskoga, åtta och Magnus Philipsson, Karlskoga på nionde plats.

Rätt svar Hembygdssvängen 2017

Fråga nr.

Plats

Fråga

Svar

Tipssvar

1

Knutsbol Hg

Vad användes kransen till?

Vid öltillverkning*

X

2

Knutsbol Hg

I vilket yrke användes detta verktyg?

Snickare**

2

1

Smältarbyggningen

När blev Degerfors egen kommun?

1925

2

2

Smältarbyggningen

När gick Degerfors upp i allsvenskan första gången

1938

1

3

Smältarbyggningen

När firade Degerfors järnverk 300-års jubileum

1960

X

Aktivitet

Linnebäck Bg

Lyft av 50 kilos vikt

1, 2 eller 3 poäng

1

Vassgårda

Vad är vikten på

larvplattan?

55 kg

2

2

Vassgårda

Vad är vikten på

linhjulet?

30 kg

1

1

Kristinehamn Hg

Vilken smidestemperatur?

1200 grader

2

2

Kristinehamn Hg

Från vilket land?

Syrien

1

3

Kristinehamn Hg

Vad eldade man med i ääsjan?

Koks

X

1

Björneborg Fp

Vilken orkester?

Landslaget

1

2

Björneborg Fp

Vilket är bilmärket på bilden?

Hummer

X

3

Björneborg Fp

Vilket år är Dolly Parton född?

1946

2

*Man lade ner kransen i ölkaret. Den har många veck och vindlingar så öljäst fastnade i alla skrymslen. När man sedan tappade sista ölet togs kransen upp och fick torka. Öljästsvamparna fanns kvar i kransen. När man sedan bryggde nytt nästa gång kastade man i kransen och

processen kom igång igen. Så kunde det fortsätta i all evighet och husets speciella ölsort

bevarades på så sätt.

**Tången är en skränkningstång, används vid filning av tänderna på sågar. Man snedställer tänderna på sågen för att lättare kunna såga i det aktuella virket eller vid vedsågning.